17 Mayıs 2012 Perşembe

KİŞİSEL SERGİLER

 "Sizin İçin Yenilendi! / Has Been Renewed For You!"

4 - 15 Nisan 2011 MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi, İstanbul.



















Zeynep Bingöl Çiftçi, Çıkış, 2011.





"Flâneur: Şehir Gezgini / Flâneur: Strolling in the City"
14 Ocak - 20 Şubat 2010 Daire Sanat, İstanbul.


Zeynep Bingöl Çiftçi, İstanbul 0090, 2009. Özel Koleksiyon

Hareket halindeki şehrin değişen yansımaları, kalabalığın çekiciliği, kent yaşamının katmanları; binalar, sokaklar ve insanlar… Bir şehir gezgininin mekânlar ve kitleler karşısındaki kişisel inceleme ve yorumları… Zeynep Bingöl Çiftçi’nin ressam bakış açısıyla oluşturduğu foto kolajlarında bir mekânın görselinden ziyade, o mekân hakkında izleyicinin his ve izlenimlerinin tekrar uyanmasına yol açacak kompozisyonlar karşımıza çıkıyor. Şehre dair tüm renkler, dokular ve gündelik yaşam biçimleri katmanlar halinde iç içe geçiyor. Boya dokusuyla birleşen fotoğraflar, kentte geçip giden kişinin belleğindeki görüntüleri değil, sadece onun bireysel olarak yaşadığı tadı dondurma çabasında.

Zeynep Bingöl Çiftçi, İstanbul 0060, 2009. Tony Ventura koleksiyonu.

Zeynep Bingöl Çiftçi, İstanbul 0076, 2009. Tony Ventura Koleksiyonu.

The changing reflections of a city on the move, the allure of crowds, layers of the city life; buildings, streets and people… The personal observations and interpretations of a flâneur on different locations and crowds… In the meticulously put together photo collages of the painter Zeynep Bingöl Çiftçi, we are encountered with compositions that cause reawakening of emotions and impressions of the viewer, rather than a precise image of a location. All there is to the city; colors, patterns, everyday lifestyles, are telescoped in layers. The photographs converging with textures of paint are an attempt not of capturing the preciseness of images in the sightseers’ mind, but of an attempt to freeze the individual taste extracted from that experience.

Zeynep Bingöl Çiftçi, İstanbul 0092, 2009.

Zeynep Bingöl Çiftçi, İstanbul 0086, 2009.



Zeynep Bingöl Çiftçi, İstanbul 0084, 2009.





"Bellekten İzler" / “Traces Of Retention"
23 Ekim - 20 Kasım 2008 Daire Sanat, İstanbul.


Zeynep Bingöl Çiftçi’nin yağlıboya resim, kolaj ve fotoğraf düzenlemelerinden oluşan “Bellekten İzler: Bir Şehir Hikayesi” adlı bu ilk solo sergisinde her gün yanından geçip gittiğimiz ve zihnimizde yer bıraktığını düşünmediğimiz izleri derleyerek şehir yaşamına farklı bir bakış sunuyor.

Zeynep Bingöl Çiftçi, İstanbul 0030, 2008. Özel Koleksiyon
 

Zeynep Bingöl Çiftçi, Kent 0002, 2008. Daire Koleksiyonu.

Zeynep Bingöl Çiftçi, İstanbul 0035, 2008. Özel Koleksiyon

 “Çiftçi’nin kent görüntülerinde şekillerin, renklerin ve materyallerin üstüste kullanılmasından oluşan bir yoğunluk var. Bu, bazen bir soyutlama, bazen de İstanbul’a özgü olduğu kolayca anlaşılabilen biçimlerden oluşan bir öykünme olarak işlerinde karşımıza çıkıyor. Sanatçının çalışmalarında geçmiş asırlardan kalma nostaljik şehir resim ve fotoğraflarına büyük tezat yaratan bir bölünmüşlük ve kaos hissi mevcut. Bu sergi İstanbul gibi büyük ve kalabalık bir şehirde yaşamanın yarattığı fiziksel ve psikolojik zorluklar üzerinde izleyicinin sakince düşünebileceği güvenli ve samimi bir alan sağlıyor.”




1 yorum: